Wczoraj na moim fanpagu dodałam post dotyczący jaki mam dodać przepis na bloga. Do wyboru był chleb orkiszowy oraz musli bananowe z czekoladą. Większość z Was zagłosowało, że chce chlebek.
Ostatnio przeżuciłam się na zdrową, ekologiczną żywność. Jem różne zdrowe nasiona, używam miodu lub innych ekologicznych substancji słodzących niż cukier, itd...
Postanowiłam na weekend zrobić chlebek orkiszowy dla mojej rodziców i dla siebie. Pierwszy raz w życiu piekłam chleb. Przepis jest bardzo łatwy. Pieczywo wyszło, a chlebek jest smaczny i przede wszystkim zdrowy.
Chlebek orkiszowy:
Czas przygotowania: 9 godzin i 30 min. Stopień trudności: łatwy
Co będzie nam potrzebne:
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 i 1/2 świeżych drodży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka (250 ml) wody
- kto lubi może również dodać nasiona czarnuszki
Do formowania:
- otręby pszenne
- mąka
- nasiona chia ( dodatkowo )
- płatki owsiane ( dodatkowo )
- Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj. Dodaj rozkruszone w palcach drożdże i trochę nasion czarnuszki. Wlej wodę i całość wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Masa musi być dość gęsta.
- Miskę przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 8 godzin. ( ja pozostawiłam na całą noc )
- Na blat wysyp mąke, otręby i nasiona chia. Ciasto wyjmij z miski na blat, ugniataj ciasto przez 2 min. Następnie uformuj je w kulę i włóż do czystej miski. Odstaw w ciepłe miejce na 1 h do wyrośnięcia.
- Po godzinie wyłóż papierem do pieczenia keksówkę. Do keksówki włóż ciasto i uformuj je do wymiaru naczynia. Na koniec możesz posypać chleb otrębami pszennymi, płatkami owsianymi oraz nasionami chia. ( Pamiętaj dzienna dawka nasion chia nie może przekrożyć 15 g. )
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 20 - 25 min.
- Gdy ciasto będzie gotowe. Wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Ślicznie wyglądasz Kamila!! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń