21 czerwca 2016

Ciasteczka z fetą.

Witam!

Co u Was slychać? U mnie w doskonale. Byłam na rozmowie u Profesora. Już całkiem zakończyłam leczenie. Teraz w czwartek idę do szpitala na wyciągnięcie broviaca. Wciąż do mnie nie dociera, że jestem całkiem zdrowa i zaczynam żyć normalnie. Może w końcu dotrzę jak nie będę miała broviaka. ( Broviac to dożylny cewnik. Lekarze zakładają go podczas leczenia chemioterapią, żeby nie kłuć dzieci przy każdym podawaniu leku oraz chemii. ) Oczywiście będę musiała co jakiś czas odwiedzać różne poradnie oraz oddział hematologii i onkologii na 3 - dniową kontrolę, ale to jest błahostka porównając tamtejsze pobyty w szpitalu.
 Teraz przez cały czas siedziałam w domu i nadrabiałam zaległości oraz oceny. We wrześniu będę miała jeszcze indywidualne nauczanie, ponieważ jeszcze to obowiązuje i muszę dojść całkiem do siebie. W chwilach wolnych korzystam z ciepłej pogody, siadam na taras i nabieram witaminy D, czyli słoneczka. Czytam książki, a we wakacje chcę się poduczyć trochę języka francuskiego oraz hiszpańskiego. Mam nadzieję, że nie będę się nudziła. :-)





Jak obiecałam na facebooku. Dziś dodaję przepis. Jest teraz Euro 2016. Wszyscy kibice szaleją, czekają na dzień, gdy Polska zagra na stadionie. Przy oglądaniu meczu nie da się obejść bez przekąsek. Przeważnie to są cola do picia, kabanosy, chipsy, chrupki itp. Ja natomiast postanowiłam zrobić zdrowe mini ciasteczka z fetą. Chciałabym się z Wami podzielić z przepisem:


                                                              Mini ciasteczka z fetą:

Czas przygotowania: razem z pieczeniem 35 min           Stopień trudności: łatwy

Ok. 25 sztuk


Co będzie nam potrzebne:

-  Ciasto francuskie
-  Pół kostki ser feta "Favita"
-  Oregano ( lub ulubione zioła )


Dodatkowo:

- Papier do pieczenia
- Woda lub jajko do posmarowania ciasteczek



  1. Najpierw przygotuj potrzebne składniki. Wyłóż ciasto i podziel je na kwadraciki. Powinno wyjść Ci ok. 25 sztuk. Gdy podzielisz ciasto, oddziel łyżeczką ser i połóż je na nie. Rób tak z każdym plasterkiem ciasta. 
  2. Później posyp oregano lub ulubionymi swoimi ziołami. Następnie zawiń ciasteczko jak koperte i dodaj boki, które odstają. Powstaje taki pierożek. Na końcu posmaruj je jajkiem lub wodą i poukładaj ciasteczka na papierze do pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstaw ciasteczka do piekarnika na ok. 20 min.
  4. Na końcu wyjmij ciasteczka i poczęstuj je rodzinie lub znajomym.

                                                                                                         Smacznego! :-)


                                                                                                      

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Smakowicie wyglądają:-)

Anonimowy pisze...

Sama wymyślasz przepisy?

Kamila pisze...

Tak :-)

Anonimowy pisze...

cieszę się ,że leczenie się udało...przepis jutro testuje ....

myfitlifestyle pisze...

Gratulacje!